Προσκύνημα στη Βόρεια Ήπειρο και την Αλβανία

Σχόλια 0
01/11/2023
Προσκύνημα στη Βόρεια Ήπειρο και την Αλβανία

Ήταν ένα ταξίδι χρέους…
Η Βόρειος Ήπειρος κι η Αλβανία εδώ και δεκαετίες είχε έναν “αόρατο” πνευματικό δεσμό με την Ενορία μας. Από τότε που ο παλιός μας πνευματικός πατέρας, π. Αλέξανδρος Καλπακίδης, είχε εκλεγεί Μητροπολίτης Αργυροκάστρου… κι ας μην πήγε ποτέ.
Το πλήρωμα του χρόνου ήρθε λοιπόν.

Με την ευλογία και την προτροπή του Ποιμενάρχη μας, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. ΒΑΡΝΑΒΑ, το ταξίδι έγινε προσκύνημα!
Σε μια ευλογημένη συγκυρία: επέτειος του ΟΧΙ – μνήμη του Αλβανικού έπους.
Τα βουνά, οι πόλεις και τα χωριά, ξυπνάνε μνήμες από σχολικές εορτές και άσματα ηρωικά και πένθιμα για  τα παλικάρια που έδωσαν την ζωή τους, τις αγάπες και τα όνειρά τους για να ανθίσουν τα δικά μας: Κορυτσά, Ελμπασάν. Άγιοι Σαράντα,  Δυρράχιο, Πόγραδετς έπαψαν να είναι ονόματα, έγιναν εικόνες ζωντανές!
Στις Βουλιαράτες η φωνή μας ήχησε πάνω απο τους τάφους των στρατιωτών μας περήφανη και ευγνωμονούσα: Πατριώτες- πατριώτες! Ευχαριστούμε! Αιωνία σας η μνήμη!
Στο Αργυρόκαστρο, στους Άγιους Σαράντα η καρδιά της Ελλάδας χτυπά δυνατά σε στήθη Βορειοηπειρώτικα, ακόμη!
Η Αλβανία δεν είναι, όμως, μόνον αυτό. Είναι η Ανάσταση μιας Εκκλησίας που διώχθηκε με μανία που θα ζήλευαν οι Νέρωνες και οι Διοκλητιανοί. Η Ανάσταση που στο όνομα του Χριστού έφερε ο Αναστάσιος!
Είναι τα αλειτούργητα εκκλησάκια που έγιναν περικαλλείς ναοί και καθεδρικοί – ακόμη και στο κέντρο των Τιράνων.
Είναι τα ιδρύματα, τα σχολεία, το Πανεπιστήμιο, τα ιατρικά κέντρα, ο υδροηλεκτρικός σταθμός που προσφέρει η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας σε όλον τον λαό, χωρίς να χωρίζει Χριστιανούς και μη.
Είναι, τέλος, το ποτάμι που στα πέτρινα χρόνια προστάτεψε στον βυθό του τον τάφο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού για να τον αποδώσει ζωντανό στις μέρες μας, να σκορπάει αναστάσιμη ελπίδα από το Κολικόντασι στην Οικουμένη!
26 με 29 Οκτωβρίου 2023. Όσοι προσκυνητές βρεθήκαμε εκεί ζήσαμε αυτό το θαύμα! Αυτή την Ανάσταση!
Και επιστρέψαμε κρατώντας την ελπίδα. Ελπίδα πως: “η Ανάσταση δεν έρχεται μετά τον Σταυρό. Η Ανάσταση είναι πάνω στον Σταυρό”*

*Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος

Ν. Τ.


Μπορείτε να βρείτε φωτογραφικό υλικό εδώ.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Μπορείτε να γράψετε κάποιο σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί . Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.