Ιστορικές στιγμές: Σάββατο 29/09/2018. Δύο Πατριάρχες στον Άγιο Αθανάσιο Ευόσμου. Εγκαίνια Γηροκομείου

Σχόλια 0
29/09/2018
Ιστορικές στιγμές: Σάββατο 29/09/2018. Δύο Πατριάρχες στον Άγιο Αθανάσιο Ευόσμου. Εγκαίνια Γηροκομείου

Ιστορικές στιγμές έζησε και πάλι ο Εύοσμος με την ευκαιρία των εγκαινίων της “Εστίας Παπαγεωργίου” στην Αυλή του Ιστορικού Ναού Αγίου Αθανασίου Ευόσμου. Του Γηροκομείου που με τον Παιδικό Σταθμό “ΑΝΑΠΝΟΗ”, το Ενοριακό Συσσίτιο “ΑΡΤΟΣ ΖΩΗΣ” και τον Ξενώνα Αγάπης “ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ” συμπληρώνει το συγκρότημα της Φιλανθρωπίας, την “ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΑ“.

Στις 12:15 του Σαββάτου 29 Σεπτεμβρίου αφίχθηκε στην Πλατεία Αγίου Αθανασίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη των Σέρβων κ. Ειρηναίο και τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας.

Η μπάντα και τα αγήματα του Στρατού απέδωσαν τιμές, ενώ πάνδημη ήταν η υποδοχή από το λαό του Θεού, με πρώτους τους νέους και τους πολιτιστικούς συλλόγους, παιδιά σχολείων και τα παιδιά της ΑΝΑΠΝΟΗΣ, που με τις παραδοσιακές στολές, σημαίες και λάβαρα έδιναν “χρώμα” Εθνικής Γιορτής στην Αυλή του Αγίου. Οι δύο Πατριάρχες και η συνοδεία τους προσκύνησαν στον Ναό του Αγίου Αθανασίου και αμέσως, διασχίζοντας την αυλή, κατευθύνθηκαν στο χώρο του Γηροκομείου, όπου άρχισε η Τελετή του Αγιασμού των εγκαινίων, που τέλεσε ο ίδιος ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης.

Αμέσως μετά ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στους κόπους υλοποίησης του έργου και όλων των έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Βαρνάβας με βαρυσήμαντη ομιλία του αναφέρθηκε στο πώς το όραμα και το όνειρο ετών του αειμνήστου Μητροπολίτου Σταυροπηγίου Αλεξάνδρου Καλπακίδη σήμερα παίρνει “σάρκα και οστά” καθώς η Εκκλησία παραδίδει στην τρίτη ηλικία της Δυτικής Θεσσαλονίκης, όλης της Θεσσαλονίκης, ένα ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ-ΚΟΣΜΗΜΑ. Και ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές του έργου, μέχρι και τον τελευταίο εργάτη, μέχρι και τον μικρότερο δωρητή και τον μικρότερο προσευχόμενο για την επίτευξη αυτού του έργου, με πρώτους, βέβαια, τους αδερφούς Νικόλαος και Λεωνίδα Παπαγεωργίου και το Ίδρυμα Παπαγεωργίου, για τη γενναία οικονομική συνεισφορά απ’αρχής μέχρι αυτή την ιστορική στιγμή.

Τέλος, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στην ομιλία του ευχαρίστησε για την πρόσκληση, ευλόγησε τους μέχρι στιγμής κοπιάσαντες, επαίνεσε τον δραστήριο Ποιμενάρχη “προϊστάμενο έργων καλών” και προέτρεψε όλους να συμπαρασταθούν και στη λειτουργία του Ιδρύματος και στην παρηγορία των γερόντων.

Αμέσως μετά αποκαλύφθηκε η Μαρμάρινη Πλάκα των εγκαινίων, κόπηκε η κορδέλα και δόθηκε η ευκαιρία σε όλους να ξεναγηθούν στους πολύ φροντισμένους χώρους του Γηροκομείου. Οι Πατριάρχες και η Συνοδεία τους είχαν την ευκαιρία, πριν αναχωρήσουν, να περάσουν και να ευλογήσουν και το Συσσίτιο και τον Παιδικό Σταθμό ΑΝΑΠΝΟΗ.

Για την ιστορία να αναφέρουμε:

Α)

  • Πρώτη θεμελίωση του Γηροκομείου (για τη διαφύλαξη του χώρου): μέσα δεκαετίας του ’70 από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Διονύσιο, με Υπουργό Βορείου Ελλάδος Νικόλαο Μάρτη, επί προϊσταμενείας Αρχιμ. Αλεξ. Καλπακίδη (μετέπειτα Μητροπολίτη Αργυροκάστρου και Σταυροπηγίου).
  • Παρασκευή 20/10/2006 θεμελίωση του έργου από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.
  • Κυριακή 10/02/2013 έναρξη εργασιών.
  • Σάββατο 29/09/2018: Εγκαίνια

Β)

Πρώτη φορά 2 Πατριάρχες στον Εύοσμο.

Γ)

Πατριάρχης Σερβίας δεύτερη φορά έρχεται στην Ενορία μας. Πρώτη φορά ήρθε ο Πατριάρχης Σέρβων κυρός Γερμανός, τον Οκτώβριο του 1978, λίγο μετά τα θυρανοίξια του Ι. Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ευόσμου.

Δ)

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος έρχεται για 3η φορά στην Ενορία Αγ. Αθανασίου και Ευαγγελισμού Ευόσμου:

α) Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2006: Θεμελίωση Γηροκομείου

β) Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013: Υποδοχή στον Ι. Ν. Ευαγγελισμού. Τραπέζι Αγάπης με τους σιτιζομένους στην Κατακόμβη

γ) Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018: Εγκαίνια Γηροκομείου

Μπορείτε να βρείτε φωτογραφικό υλικό εδώ.


Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Μπορείτε να γράψετε κάποιο σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί . Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.