Πρόγραμμα Ανταλλαγής Στελεχών Κατασκηνώσεων ανάμεσα στην Ι. Μ. Βοστώνης και την Ι. Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως – The Kosmos project

Σχόλια 0
06/08/2018
Πρόγραμμα Ανταλλαγής Στελεχών Κατασκηνώσεων ανάμεσα στην Ι. Μ. Βοστώνης και την Ι. Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως – The Kosmos project

Το πρόγραμμα ΚΟΣΜΟΣ – The KOSMOS Project, το οποίο  αφορά στην ανταλλαγή κατασκηνωτών ανάμεσα στην Ιερά Μητρόπολη Βοστώνης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, πραγματοποιείται και φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά, μετά την κατά γενική ομολογία επιτυχή του ολοκλήρωση πέρσι.

Το πρόγραμμα φέτος το καλοκαίρι περιλαμβάνει και από τις δύο πλευρές (Ελλάδα και Αμερική), 1 εβδομάδα κατασκηνωτικής ζωής και εμπειρίας και μία εβδομάδα περιηγήσεων. Το εγχείρημα αυτό το οραματιζόταν εδώ και χρόνια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Βαρνάβας και έφτασε πλέον το πλήρωμα του χρόνου να πραγματοποιείται και με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βοστώνης κ. Μεθοδίου.

Όπως πέρσι, έτσι και φέτος, προηγήθηκε πολύ δουλειά και υπερατλαντικές επικοινωνίες, από τους δύο συντονιστές του προγράμματος, τον Αρχιδιάκονο της Ι. Μητροπόλεως Βοστώνης π. Διονύσιο Παπίρη και τον κ. Βασίλη Κατσαρέ από τη Μητρόπολή μας, ώστε να έχουμε τη χαρά να υποδεχόμαστε 15 νέους με τους συνοδούς τους από την Ι. Μητρόπολη Βοστώνης που έφτασαν την Παρασκευή 20 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη, για να φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις των Κατασκηνώσεων στο Ποσείδι και στη Μακρυνίτσα.

Αντίστοιχα, 23 νέοι μαζί με συνοδό τον π. Γεώργιο Σαρησάββα από την Ιερά μας Μητρόπολη, έχουν τη μοναδική εμπειρία να φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Βοστώνης που βρίσκονται στο Contoocook του New Hampshire, από τις 29 Ιουλίου έως τις 12 Αυγούστου.

Τα αγόρια και τα κορίτσια που ήδη φιλοξενήθηκαν στις κατασκηνώσεις στο Ποσείδι και στη Μακρυνίτσα, ενθουσιάστηκαν με την Αβραμιαία και ολόκαρδη φιλοξενία και ενθουσίασαν τα παιδιά που τα υποδέχτηκαν σαν φίλους και φίλες, σαν να γνωρίζονταν από χρόνια!

Σ’ αυτή τη φάση και για μια εβδομάδα οι 6 ελληνοαμερικανίδες του προγράμματος φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις της Μητροπόλεως μας στο Ευλογημένο Καταφύγιο «Άξιον Εστί” στη Μακρυνίτσα  Σιδηροκάστρου, μαζί με την συνοδό τους, πρεσβυτέρα Πηνελόπη Στάμας, ενώ ο συνοδός ιερέας τους π. Χριστόφορος Στάμας και τα επτά αγόρια στις κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις του «Καλού Ποιμένα” στο Ποσείδι Χαλκιδικής. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Μακρυνίτσα, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τον υδροβιότοπο της Λίμνης Κερκίνης, αλλά και τη Μονή του Ακριτοχωρίου.

Κορίτσια και αγόρια ενθουσιασμένα από τη φιλοξενία, τις εγκαταστάσεις, το πρόγραμμα, προπάντων από την αγάπη που τους έκανε να αισθάνονται «σαν στο σπίτι τους” επέστρεψαν στην Θεσσαλονίκη μετά από μια γεμάτη εβδομάδα κατασκηνωτικής ζωής και εγκαταστάθηκαν στον Ξενώνα Αγάπης στην αυλή του Ι. Ν. Αγίου Αθανασίου Ευόσμου. Στη συνέχεια, ακολούθησε μια εβδομάδα με περιηγήσεις και ξεναγήσεις στη Θεσσαλονίκη μας και στη Μακεδονία.

Ενδεικτικά, επισκέφθηκαν αξιοθέατα της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης, τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, τα Μετέωρα, το μοναστήρι στην Ορμύλια, τον Άγιο Γεώργιο Καρσλίδη στη Δράμα, το μοναστήρι στη Σουρωτή για να προσκυνήσουν τον Άγιο Παΐσιο, ενώ έκαναν και τον περίπλου του Αγίου Όρους.

Ταυτόχρονα με όλα τα παραπάνω, υπήρχε και ελεύθερος χρόνος για μπάνιο σε πολλές όμορφες και πεντακάθαρες παραλίες της Μακεδονίας.

Οι φίλοι μας ξεκίνησαν το ταξίδι της επιστροφής τη Δευτέρα 6 Αυγούστου.

Μπορείτε να βρείτε φωτογραφικό υλικό εδώ.

Και του χρόνου!

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Μπορείτε να γράψετε κάποιο σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί . Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.