Καιρός του “μη ποιήσαι”…

Σχόλια 0
12/03/2020
Καιρός του “μη ποιήσαι”…

Κορωνοϊοί υπάρχουν πολλοί… SARS-CoV-2 ένας… 

και κατάφερε μέσα σε λίγο περισσότερο από 3 μήνες να γίνει πανδημία!

Τί σημαίνει πρακτικά αυτό; 

Οι πολιτικές αρχές κάθε χώρας μπορούν να προβούν σε οποιεσδήποτε ενέργειες κρίνουν – σε συνεργασία με τις κατάλληλες επιστημονικές επιτροπές – με σκοπό να περιοριστεί η διασπορά. Ήδη ξεκίνησε κάτι τέτοιο.

Ανησυχούμε;

Η θνησιμότητα του ιού δεν είναι τέτοια για να προκαλεί ανησυχία. Η μεγάλη πλειονότητα των κρουσμάτων δεν εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα (βαριά πνευμονία κτλ), αλλά πυρετό, βήχα, πονόλαιμο και μια γενικότερη κακουχία (λόγω πυρετού). Τυπικά, στην αρχή τουλάχιστον, δεν εμφανίζεται καταρροή.

Που οφείλεται το πρόβλημα;

Ο ιός διασπείρεται πολύ γρήγορα και εύκολα και εμφανίζει μεγάλη ανθεκτικότητα σε επιφάνειες. Επομένως, μπορεί κάποιος να μεταδώσει (ή να κολλήσει) εύκολα τον ιό με βήχα, φτέρνισμα, επαφή με  επιφάνειες κτλ. 

Η αλκοόλη δεν έχει ιδιαίτερη δράση στον ιό. Προτιμούμε αντισηπτικά ή χλωρίνη για επιφάνειες.

Πόσο μας αφορά όλο αυτό;

Πολύ! Διότι ερχόμαστε σε επαφή με πολλούς ανθρώπους σε ιδιωτικό/προσωπικό επίπεδο.

Εμείς ακόμη και να νοσήσουμε, πιθανότατα, δεν θα μας στοιχίσει και τίποτε ιδιαίτερο… Θα απολαύσουμε το σπίτι μας και τους δικούς μας για μερικές ημέρες.

Είναι όμως εύκολο να γίνουμε φορείς του ιού και να τον μεταφέρουμε σε άλλους, ακόμη και σε ευπαθείς ομάδες ανθρώπων (ηλικιωμένοι, καρκινοπαθείς, διαβητικοί, καρδιοπαθείς, με υπάρχοντα αναπνευστικά θέματα κτλ), δημιουργώντας τους ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα!

Αν θεωρούμε ότι έχουμε κάποια από τα τυπικά συμπτώματα (όχι όμως κάτι ελαφρύ), ΔΕΝ πηγαίνουμε ούτε σε γιατρό ούτε σε νοσοκομείο αρχικά! Πρώτα επικοινωνούμε τηλεφωνικά με τον γιατρό μας και μετά με τον ΕΟΔΥ στο 1135, για συγκεκριμένες οδηγίες και ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ, εκτός αν μας υποδείξουν κάτι διαφορετικό!

Τί κάνουμε και τί ΔΕΝ κάνουμε στην παρούσα φάση;

Η Κατακόμβη μας θα παραμείνει κλειστή μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο.  Όλες οι δραστηριότητες:

  • παιχνίδια στο εντευκτήριο
  • κατηχητικά
  • χορευτικά
  • θεατρικά
  • ζωγραφική-αγιογραφία
  • φροντιστήρια
  • αθλητικές δραστηριότητες
  • ταινίες κτλ

σταματούν, μέχρι να λήξει ο κρατικός συναγερμός!

Αντίστοιχα, εν όψει του Πανηγυριού της Παναγίας, περιορίζονται οι προγραμματισμένες δραστηριότητες, ΜΟΝΟ στις Ακολουθίες που θα γίνουν στο Ναό. 

Δεν θα έχουμε λαχειοφόρο αγορά  (ευχαριστούμε, με την ευκαιρία, όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ενορίας και προσέφεραν με αγάπη προϊόντα) ούτε ενοριακό ζαχαροπλαστείο.

Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις στην Κατακόμβη, όπως επίσης και η προγραμματισμένη ομιλία του Γέροντα Ελισσαίου ΔΕΝ θα γίνουν. Ίσως για τη φάση αυτή να έχει λεχθεί το περίφημο του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου «μεγίστη πράξις η απραξία»…

Ας εκμεταλλευτούμε αυτόν τον καιρό του “μη ποιήσαι” για να γίνει μια καλή αφορμή, μέσα στη Μεγάλη Σαρακοστή, να βρούμε λίγο περισσότερο τον εαυτό μας και με ησυχία και ελπίζουμε με προσευχή να προετοιμαστούμε όσο καλύτερα γίνεται για το Άγιο Πάσχα που πλησιάζει!

Όσον αφορά στην εξομολόγηση, ας ψάξουμε να βρούμε τον Πνευματικό μας κι ας τον συμβουλευτούμε σχετικά.

Καλή προετοιμασία!

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Μπορείτε να γράψετε κάποιο σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί . Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.